Olivové speciality a lanýže, to je skutečně kombinace pro bohy

Je pravdou, že obliba italské kuchyně roste s každým dalším rokem, kdy objevujeme svět a poznáváme z něj to nejlepší. Kdo by odolal pokušení, které s sebou nese tolik chutí a vůní? Nejde jen o těstoviny, pizzu nebo kečup, Itálie je totiž ještě mnohem bohatší a všichni, kdo ji už někdy navštívili, nám jistě dají hned zapravdu. Nedělní oběd nebo jiná sváteční příležitost tak může být okořeněna surovinami, které ještě v minulé generaci mnoho Čechů neznalo – ale doba se mění a je pravda, že určitě jde o obrat ke zdravějšímu stylu stolování.

S olivami jde totiž všechno mnohem lépe

Příjemná nálada, provoněná kuchyně, ale i možnost vykouzlit si řadu různých specialit. Dárek, jakým je právě tento olej, se dá označit za trefu do černého pro všechny milovníky kulinářského umění, jichž je mezi námi opravdu dvanáct do tuctu. Pokud jste si také tuto středomořskou pochoutku zamilovali, není jiné cesty – olivový olej musíte ochutnat ve všech jeho podobách a je pravdou, že vám takový proces přeci jen pár let zabere. Různé odrůdy, ale také mnoho producentů, v nichž hrají prim rodinné farmy, kde se sklizeň provádí s velkou láskou a nemalou zkušeností. Chcete pohladit chuťové pohárky? Obdarujte své blízké lahvičkou, na kterou opravdu nezapomenou a jež se zajisté nedá porovnávat s produktem, který byste dostali v průměrném tuzemském supermarketu. Rozdíly jsou zkrátka znát, o tom vědí nejen znalci italské gastronomie! A když už jsme na jihu, vyzkoušeli jste už někdy lanýže? Nesporně jste o nich už slyšeli, neboť taková pochoutka je vyhlášená široko daleko. Zkusili jste si je ale dopřát s vaječnou omeletou nebo s domácím chlebem? Teprve tehdy poznáte jejich kouzlo, navíc si můžete vybírat mezi bílou a černou variantou, a to nejen podle toho, jakou barvu máte obecně raději…

Publikováno: 27. 03. 2021

Kategorie: Tipy

Autor: Milena Dvořáková